Μανώλης Πετρίδης , Νευροχειρουργός , Ειδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

Ο Δρ Πετρίδης έλαβε το πτυχίο ιατρικής από την ιατρική σχολή του Πανεπιστήμιου του Μιλάνο (Universita degli study di Milano). H πτυχιακή του διατριβή ''Επιδημία Κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων στην Κρήτη 1991-2000'' έλαβε τιμητική διάκριση.

Η πρώτη του κλινική Νευροχειρουργική εμπειρία αποκτήθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου καλύπτοντας εφημερίες του Νευροχειρουργικού τμήματος κατά την διάρκεια της υπηρεσίας υπαίθρου και γενικής χειρουργικής εκπαίδευσης. 

Ειδικοτητα Νευροχειρουργικής ξεκίνησε στο Νοσοκομείο ‘’Ερυθρός Σταυρός Αθηνών’’ (Διευθυντής: Β.Βάρσος) και ολοκληρώθηκε στο ‘’Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ Αθηνών’’ (Διευθυντής: Γ.Κώττας). Παράλληλα εκπαιδεύτηκε και στη Νευροχειρουργική Παίδων στο ‘’Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία’’.

Η πρώτη εξειδικεύμενη εκπαίδευση στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης αποκτήθηκε στην κλινική Ασκληπιός (Schwandorf, Germany), όπου με διευθυντή τον Δρ Πέτρο Σταύρο εκπαιδεύτηκε σε ελάχιστα επεμβατικές αλλά και σύνθετες ανοιχτές χειρουργικές τεχνικές στην εκφυλιστική νόσο της Σπονδυλικής Στήλης

Μετεκπαιδεύτηκε υπό την αιγίδα του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Ελάχιστα Επεμβατικών Τεχνικών, AIMIS group , στο κέντρο ερευνών της εταιρείας Nuvasive, San Diego και στο Western Regional Center για Χειρουργική Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης (Las Vegas, USA) με διευθυντή τον Dr W.D.Smith. Την ίδια περίοδο ανέπτυξε ενδιαφέρον και εκπαιδεύτηκε στην τεχνολογία αυξητικών παραγόντων στο Spine Smith Research Center και χειρουργική τους εφαρμογή στο Westlake Spine & Sports Hospital  (Austin, USA), με διευθυντή τον Dr S.Spann. Ανέπτυξε ιδιαίτερη εκπαίδευση και εμπειρία στην πλάγια προσπέλαση και ελαχιστα επεμβατική Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης,, σε μεγάλες επεμβάσεις αναθεώρήσεων αποτυχημένων περιστατικών, στην ελαχιστα επεμβατική σταθεροποίηση ιερολαγονίου άρθρωσης (με πλάγια προσπέλαση) και στην χειρουργική θεραπεία περινευρικών κύστεων ιερού (μηνιγγικές κύστεις και κύστεις Tarlov).

Ο Δρ Πετρίδης υπήρξε ενεργό μέλος και συνεργάτης Νευροχειρουργός του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης για 4 έτη (2010-2014), αναπτύσσοντας πολύτιμη κλινική και χειρουργική εμπειρία αλλά και παράλληλα εμπειρία στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. 

Fellowship στην Σπονδυλική Στήλη, με υποτροφία (AOSpine program) στην Τεχνική Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική κλινική στο Μόναχο (Neurosurgical Clinic, Klinikum Rechts der Isar), Διευθυντής: Professor B.Meyer.

Ο Δρ Πετρίδης εξειδικεύεται στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης, στις νέες τεχνολογίες (0-Arm, BrainLab, Celling technologies, Naviageted spine & brain surgery) και τεχνικές και είναι πλήρως εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση τραύματος Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης, στην Νευρογοκολογία, Νευροτραυματολογία και στην εντατική παρακολούθηση ασθενών με νευροχειρουργική βλάβη. 

Από το 2011, σε συνεργασία με τον Δρ Πέτρο Σταύρο και Δρ Παναγιώτη Παχνιώτη ίδρυσαν της ιατρική εταιρεία NeuroSpine Specialists και ξεκίνησαν την συνεργασία τους με ιδιωτικές κλινικές της Κύπρου και της Αθήνας και επεκτείνοντας το 2014 την δραστηριότητα τους στο Ηράκλειο Κρήτης. H εταιρεία NeuroSpine Specialists  είναι μια ολοκληρωμένη Κλινική Σπονδυλικής Στήλης όπου αντιμετωπίζεται, με   την βοήθεια και συνεργατών ιατρών (Νευροχειρουργοί, Ορθοπεδικοί, Αναισθησιολόγοι) όλο το φάσμα παθολογίας και χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης. 

Είναι ενεργό μέλος της ΑΟ Spine Europe και της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργών Πλάγιας Προσπέλασης στη Σπονδυλική Στήλη (SOLAS).