Τί είναι;

Οι τοπικές εγχύσεις στη Σπονδυλική Στήλη διενεργούνται για δύο λόγους:

1. Θεραπεία πόνου (επισκληρίδια έγχυση, διατρηματικό μπλοκ νευρικής ρίζας, διαρθρικές εγχύσεις στη Σπονδυλική Στήλη, ιεροκοκκυγικός αποκλεισμός κτλ)

2. Διαγνωστικές εγχύσεις (δισκογράφημα, αξονική μυελογραφία, διάγνωση άλγους ιερολαγονίου άρθρωσης, διαφοροδιάγνωση άλγους σε πολλαπλές περινευρικές κύστεις κτλ)

Η διενέργεια του μπορεί φυσικά να έχει ως στόχο την επίτευξη και αναλγησίας αλλά και διάγνωσης.

Για την διενέργεια του απαιτήται καθοδήγηση (με ακτινοσκοπικό μηχάνημα ή αξονικό τομογράφο ή και υπερηχογραφικά) της ειδικής βελόνας ώστε να ''πετύχουν'' το σημείο στόχο. 

Συνήθως χρησιμοποιείται ένα κοκταίηλ ουσιών αποτελούμενο από τοπικό αναισθητικό, υπέρτονο διάλυμα και κορτιζόνη μακράς διαρκείας δράσης. Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιαλουρονικό οξύ, διαφορες αντιφλεγμονώδεις ουσίες και σπανιότερα ειδικά πρωτεολυτικά ένζυμα. 

Αποτελούν βασικό βήμα στη θεραπευτική προσέγγιση ασθενών με πρόβλημα στη Σπονδυλική Στήλη σε ασθενείς που δεν απέδωσε η θεραπεία με φαρμακευτικά σκευάσματα ή που δεν μπορούν να λάβουν φάρμακα από το στόμα. Επίσης μπορεί να είναι ένας πολύ χρήσιμος σύμμαχος για τον φυσικοθεραπευτή ώστε να μπορέσει να ''δουλέψει'' πιο αποδοτικά τον ασθενή με πρόβλημα στη Σπονδυλική Στήλη.