Μικροδισκεκτομή με Barricaid

Η χειρουργική ομάδα NeuroSpine Specialists (Πέτρος Σταύρος, Μανώλης Πετρίδης, Παναγιώτης Παχνιώτης) είναι η πρώτη χειρουργική ομάδα που εκπαιδεύτηκε και εφάρμοσε την τεχνική αυτή σε Ελλάδα και Κύπρο. Από το 2010 μέχρι και σήμερα το ποσοστό υποτροπής και επιπλοκών με την εφαρμογή της τεχνικής αυτής είναι 0%.

Η μικροδισκεκτομή είναι η πιο δημοφιλής επέμβαση της Σπονδυλικής Στήλης. Με την χρήση μικροσκοπιου και μέσω μίας μικρής τομής στην μέση ο χειρουργός είναι σε θέση να αφαιρέσει το τμήμα εκείνο του μεσοσπονδύλιου δίσκου που πιέζει το νεύρο και προκαλεί ισχιαλγία. Ο ασθενής έχει άμεση ανακούφιση. 

Το μειονέκτημα της επέμβασης είναι ότι αφήνει πίσω της μία τρύπα στο δακτύλιο του δίσκου απ' όπου είναι πιθανό να ξαναβγεί υλικό από τον δίσκο με υποτροπή των συμπτωμάτων. Είναι γνωστό οτι ασθενείς με μεγάλο έλλειμμα (''τρύπα''), ακόμα και στα πιο έμπειρα χειρουργικά χέρια έχουν αυξημένη πιθανότητα υποτροπής, που περιγράφεται μέχρι και σε 27% των περιπτώσεων. Συχνά οι ασθενείς αυτοί πρέπει να ξαναχειρουργηθούν πολλές φορές με επέμβαση σπονδυλοδεσίας λόγω της μεγάλης απώλειας υλικού από τον μεσοσπονδύλιο δίσκο και την πλήρη εκφύλιση του (με εγκατάσταση και πόνου στη μέση - οσφυαλγία). 

Μια νέα επαναστατική μέθοδος επιτρέπει πλέον στον χειρουργό να κλείσει, να σφραγίσει κατά κάποιο τρόπο την τρύπα. Χάρη στο έξυπνο αυτό υλικό (barricaid) δημιουργείται ένα μηχανικό εμπόδιο στην εκ νέου έξοδο υλικού από τον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Τοποθετείται μεταξύ του δακτυλίου και του πυρήνα του μεσοσπονδυλίου δίσκου επιτρέποντας στον χειρουργό να μην προχωρήσει σε επιθετική επέμβαση δισκεκτομής για να μειώσει το ποσοστό υποτροπής. Αυτό σημαίνει εμμέσως διατήρηση του ύψους του δίσκου και διατήρηση της καλής του λειτουργίας. 

Τα αποτελέσματα ειναι εντυπωσιακά. Η ιατρική μας ομάδα το έχει εφαρμόσει σε 42 περιστατικά (από το 2010) με μηδενική υποτροπή.

Το πρόθεμα αυτό έχει ένδειξη να τοποθετηθέι σε πιο δραστήριους ασθενείς, σε μεγάλα ελλείμματα (τρύπα) του δακτυλίου του δίσκου (>5-6mm) και σε μεσοσπονδύλιους δίσκους με καλό ύψος.

Τοποθετείται γρήγορα και με ασφάλεια διά μέσω της ίδιας τομής της μικροδισκεκτομής και ως συνέχεια της επέμβασης λίγο πριν γίνει η συρραφή του δέρματος. Η διαδικασία δεν ξεπερνάει τα 5-10 λεπτά έξτρα χειρουργικού χρόνου.