Χειρουργική αντιμετώπιση επώδυνης ιερολαγονίου άρθρωσης

Το 25% περίπου των ασθενών με χαμηλή οσφυαλγία στην πραγματικότητα πάσχουν από αλγεινό σύνδρομο της ιερολαγόνιου άρθρωσης. Πολύ συχνά ο πόνος που προέρχεται από την ιερολαγόνιο άρθρωση μοιάζει με δισκογενή ή ακόμα και με ριζιτικό πόνο.
Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά οι παθήσεις της ιερολαγόνιου δεν διαγιγνώσκονται ή υποτιμώνται.

Οι τεχνικές που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούντο για την αρθρόδεση των ιερολαγόνιων αρθρώσεων ήταν ιδιαίτερα τραυματικές και οδυνηρές για τον ασθενή.
Μία νέα ελάχιστα επεμβατική τεχνική αρθρόδεσης υπόσχεται την λύση των προβλημάτων της ιερολαγόνιου χωρίς να επιβαρύνει την γενική κατάσταση του ασθενούς περιορίζοντας στο ελάχιστο τους χρόνους νοσηλείας.
Η τεχνική αυτή ονομάζεται SI-Bone και εφαρμόζεται από το 2011 από την χειρουργική μας ομάδα.
Αυτή η νέα τεχνική είναι σχετικά απλή, ελάχιστα τραυματική, με ελάχιστη διήνυση των μυών και ανεπαίσθητη λειτουργική επίπτωση.
Αυτό επιτυγχάνεται με μία ελάχιστη και αναίμακτη πλάγια προσπέλαση στην γλουτιαία χώρα και περιλαμβάνει την εμφύτευση μέσα στην ιερολαγόνιο άρθρωση μεταλλικών κλωβών καλυμμένων με πορώδες τιτάνιο (Plasma-spray). Τα εμφυτεύματα προσδίδουν άμεση σταθερότητα και προκαλούν σχηματισμό νέου οστού με αποτέλεσμα την δημιουργία αρθρόδεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Με την τεχνική αυτή αποφεύγεται:
1. η χρήση τεχνητών ή αυτόλογων οστικών μοσχευμάτων
2. η χρήση πρόσθετων μέσων σταθεροποίησης όπως βίδες κλπ.
3. η χρήση κοχλιωτών μοσχευμάτων
4. η χρήση συνδετικών ράβδων μεταξύ των λαγονίων

Με την τεχνική επιτυγχάνουμε:
1. ελάχιστη δερματική τομή (4 εκ. περίπου)
2. ελάχιστη ανάγκη παρασκευής ιστών
3. ελάχιστο ερεθισμό τενόντων και μυών
4. ελάχιστη πιθανότητα μετεγχειρητικής λοίμωξης
5. ταχύτερη κινητοποίηση των ασθενών
6. αποφυγή αλληλεπίδρασης με υλικά σπονδυλοδεσίας της ΟΜΣΣ
7. ισχυρή οστεοσύνθεση (ισχυρότερη από τα συστήματα που προβλέπουν βίδες)
8. Η τεχνική εφαρμόζεται μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους χειρουργούς
Την παρούσα στιγμή η ομάδα μας είναι η μόνη εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη στον Ελλαδικό χώρο και εφαρμόζει την μέθοδο με μεγάλη επιτυχία.
Ο συνολικός χρόνος της επέμβασης είναι 30-45 λεπτά, η απώλεια αίματος είναι μηδενική και η διάρκεια νοσηλείας είναι μία ημέρα.

Ο Δρ Πετρίδης και ο Δρ Σταύρος (ομάδα NeuroSpine Speciaists) είναι οι μόνοι Έλληνες Χειρουργοί που έχουν πραγματοποίησει την εκπαίδευση και έχουν λάβει την επίσημη άδεια από την εταιρεία (SI Bone) για χρήση της τεχνικής σε Ελλάδα και Κύπρο,