Η μεθοδος της ραδιοσυχνότητας και οι εφαρμογές της

Η μέθοδος της ραδιοσυχνότητας ως θεραπεία πόνου σε παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης. 

 Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που εφαρμόζεται από την ιατρική μας ομάδα σε Αθήνα, Κύπρο και Κρήτη.

 Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται από την ίδια ομάδα σε Ελλάδα, Κύπρο και Γερμανία κατά την τελευταία δεκαετία, με πολύ καλά αποτελέσματα. 

Με το μηχάνημα ραδιοσυχνοτήτων και μέσω ενός ηλεκτροδίου που εφαρμόζεται στο άκρο μιας ειδικής βελόνας (διαφόρων διαστάσεων), ενεργοποιείται ένα συνεχές ηλεκτρικό πεδίο, το οποίο προκαλεί ελεγχόμενη παραγωγή θερμότητας (60-90 °C). Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μια εκλεκτική καταστροφή μικρών νευριδίων με σκοπό την διακοπή της μετάδοσης του πόνου προς τον Νωτιαίου Μυελό και τον Εγκέφαλο και συνεπώς την μείωση ή ακόμα και την κατάργηση του πόνου.

Το νευρογενές άλγος συνήθως διακόπτεται για μία περίοδο από 3-18 μήνες και η μέθοδος αυτή δύναται να επαναληφθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις το θεραπευτικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνιμο.  Ειδικά στις περιπτώσεις άλγους της Σπονδυλικής Στήλης η μείωση του πόνου επιτρέπει να γίνουν άλλες θεραπευτικές ενέργειες (φυσιοθεραπεία, μυϊκή ενδυνάμωση) με σκοπό την θεραπεία.  

Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται ειδική γεννήτρια ραδιοσυχνοτήτων από την οποία ελέγχονται όλες οι παράμετροι της επέμβασης αυτής.  

Ενδείξεις:  οσφυαλγία (με εκφύλιση των αρθρώσεων (facet joint disease), δισκογενές οσφυϊκό άλγος (μέθοδος IDET), αυχεναλγία, αυχενικό σύνδρομο, άλγος ιερολαγόνιου άρθρωσης, μετεγχειρητικό άλγος από επεμβάσεις Σπονδυλικής Στήλης, μετατραυματικό άλγος αυχένα (whiplash injury) και οσφύος.

Η μέθοδος της ραδιοσυχνότητας έχει και άλλες ενδείξεις όπως η αντιμετώπιση πρωτοπαθών οστικών όγκων (οστεοειδές οστέωμα κτλ),  νευροπαθητικό άλγος (π.χ νευραλγία τριδύμου, μεθερπητική νευραλγία), ινιακή κεφαλαλγία, σύνδρομα εγκλωβισμού περιφερικών νεύρων (π.χ. σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα) και διάφορες ορθοπαιδικές ενδείξεις. 

 Η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία ή με ήπια μέθη, με ακτινοσκοπική καθοδήγηση (χρήση C arm) και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του λίγες ώρες μετά την επέμβαση. 

Όταν η τελική θέση του ηλεκτροδίου επιβεβαιωθεί ακτινοσκοπικά στο επίπεδο του αισθητικού νεύρου - στόχο τότε ασκείται ελεγχόμενη θερμότητα  από 1-3 λεπτά (ανάλογα με το πρωτόκολλα που ακολουθείται) και ασκεί την θεραπευτική του δράση. Στο πλείστο των περιπτώσεων η μέθοδος εφαρμόζεται σε περισσότερα νευρίδια και έτσι ο συνολικός χρόνος επέμβασης υπολογίζεται περίπου στα 15-60 λεπτά. 

 Το κόστος της επεμβατικής αυτής πράξης είναι μικρό (σε κάθε περίπτωση εξατομικεύεται) και το θεραπευτικό αποτέλεσμα ιδιαίτερα ευνοϊκό, ιδιαίτερα όταν έχει διενεργηθεί σωστή κλινική αξιολόγηση.