Πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία

Η πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία είναι μια ελάχιστα τραυματική επεμβατική μέθοδος που διενεργείται με μία μικρή τομή στην πρόσθια επιφάνεια του δέρματός στο λαιμό μας. Δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για νέα τεχνική αλλά για μία παλαιά επεμβαση (τεχνική Cloward) η οποία έγινε το gold standard της θεραπείας προβλημάτων δισκοπάθειας της ΑΜΣΣ ήδη από το 1960 και παραμένει η ίδια μέχρι και σήμερα. Τα αποτελέσματα της τεχνικής βελτιώθηκαν μετά την είσοδο της χρήσης χειρουργικού μικροσκοπίου και φυσικά εξελίσσεται τεχνολογικά συνεχώς με την βελτίωση των υλικών σπονδυλοδεσίας. 

Τα αποτελέσματα της επέμβασης αυτής σε εκπαιδευμένους χειρουργούς είναι πολύ καλά και ξεπερνούν το 95% ικανοποίησης και φυσικά επιτυχίας.

Διενεργείται πολύ συχνά από έναν Νευροχειρουργό ή έναν ειδικό χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης. Η ίδια προσπέλαση και τεχνική διενεργείται και στην αρθροπλαστική αυχενικού δίσκου (τεχνητός δίσκος) αλλά και στην διενέργεια πρόσθιας αυχενικής σωματεκτομής (αφαίρεση σπονδυλού ή σπονδύλων για θεραπευτικούς σκοπούς).

Η τεχνική συνίσταται στην αφαίρεση του μεσοσπονδύλιου δίσκου,  αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού και των νευρικών ριζών από κομμάτια δίσκου, υπερτροφικού συνδέσμου ή οστού (οστεόφυτα) που πιέζουν, τοποθέτηση ειδικού αυχενικού κλωβού (από πολυμερές πλαστικό ή τιτάνιο ή ταντάλιο) και οστικού μοσχεύματος. Σκοπός της επέμβασης είναι η δημιουργία πόρωσης δηλαδή ανάπτυξης οστού μεταξύ των δύο σπονδύλων (σπονδυλοδεσία).  Πολύ συχνά τοποθετείται και μία πλάκα πρόσθια στους αυχενικούς σπονδύλους ώστε να βοηθήσει στην διαδικασία της πόρωσης αλλά και στην άμεση μετεγχειρητική σταθερότητα. 

Η επέμβαση διενεργείται με την βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου

Η πρόσθια προσπέλαση στην αυχενική μοίρα της ΣΣ  είναι ιδιαίτερα φιλική για τον οργανισμό καθώς προκαλεί ελάχιστο μυικό τραυματισμό (χωρίς αποκολλήσεις ή τομές) και στην ουσία ακολουθούμε ένα φυσικό πλάνο μέχρι να φτάσουμε στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Η απώλεια αίματος ειναι ελάχιστη και η επάνοδος σε δραστηριότητα άμεση, χωρίς ανάγκη χρήσης αυχενικού κολάρου μετά την επέμβαση (με λίγες εξαιρέσεις). Η νοσηλεία στην κλινική είναι μονοήμερη (24 ώρες). 

Ενδείξεις 

  1. αυχενοβραχιόνιος νευραλγία μη ανταποκρινόμενη στη συντηρητική φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία
  2. αυχενική μυελοπάθεια ή νευρολογική αδυναμία λόγω πίεσης νευρικής ρίζας ή νωτιαίου μυελού
  3. τραύμα αυχενικής μοίρας ΣΣ (με ή χωρίς σωματεκτομή)
  4. λοίμωξη - σπονδυλοδισκίτιδα (με ή χωρίς σωματεκτομή)