Χημική αποσυμπίεση δισκοκήλης με χρήση Discogel

Πρόκειται για έγχυση μέσα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο ειδικής γέλης (με κύριο συστατικό το οινόπνευμα) με σκοπό την αποσυμπίεση από μαλακή και πρόσφατη προβολή δίσκου επί εδάφους πρώτου βαθμού εκφύλισης του μεσσσπονδύλιου δίσκου.

Η αιθανόλη προκαλεί αποδόμηση των συστατικών (γλυκοπρωτείνες και γλυκοσαμινες) του πυρήνα του δίσκου με τελικό αποτέλεσμα την άμεση αφυδάτωση και την τεχνητή διαταραχή της συνοχής του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αυτό προκαλεί  μια ''χημική' έμμεση αποσυμπίεση της δισκοκήλης που προβάλει και πιέζει τη νευρική ρίζα με αποτέλεσμα την ανακούφιση από τον πόνο'

Δεν πρόκειται ουσιαστικά για χειρουργική επέμβαση αλλά για τοπική έγχυση γέλης παρομοια με την τεχνική του δισκογραφήματος. Χρησιμοποιώντας μια βελόνα ειδικού τύπου και ακτινοσκοπικό μηχάνημα (υπό τοπική αναισθησία) εισέρχεται η βελόνα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο στόχο και κατόπιν διενεργείται εγχυση της γέλης (0,6-0,8 ml). Ο ασθενής παραμένει στην κλινική σε ύπτια θέση για 2 ώρες και μετά κινητοποιείται και δύναται να εξέλθει της κλινικής. Η επάνοδος σε δραστηριότητα πρέπει να είναι σταδιακή. 

Ενδείξεις - Αντενδείξεις

Δισκογενές ή ισχιακό άλγος οφειλόμενο σε μικρού ή μέτριου μεγέθους δισκοκήλη με χαρακτηριστικά μαλακής κήλης.

Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες δισκοκήλες, σε σκληρές ή αποτιτανωμένες δισκοκήλες, σε ρήξη του οπίσθιου επιμήκους συνδέσμου, σε ελεύθερα τμήματα δισκοκήλης ή σε σοβαρή εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου όπου αιτία του άλγους είναι κυρίως η μηχανική αστάθεια και φυσικά σε οποιαδήπτε περίπτωση νευρολογικής αδυναμίας ή βλάβης. 

Η επιτυχία της μεθόδου όταν χρησιμοποιείται επί αυστηρών ενδείξεων είναι περίπου 75%

Η τεχνική της χημικής αποσυμπίεσης του δίσκου με την χρήση Discogel είναι μία χρήσιμη τεχνική η οποία μπορεί να δώσει χρήσιμη λύση σε μικρά προβλήματα τα οποία δεν βρίσκουν ανακούφιση. Δυστυχώς όπως συμβαίνει σε απλές και εύκολες τεχνικές με μεγάλο περιθώριο κέρδους χρησιμοποιείται αυθαίρετα άνευ ενδείξεων και λογικής. Σε καμμία περίπτωση η έγχυση γέλης δεν μπορεί να αντικαταστήσει την σπονδυλοδεσία, όπως παρουσιάζεται (όχι φυσικά σε επιστημονικά περιοδικά). Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις με εντελώς διαφορετικές ενδείξεις,