Η επέμβαση της μικροδισκεκτομής αποτελεί την πιο συχνή και επιτυχή ελάχιστα επεμβατική τεχνική της Σπονδυλικής Στήλης. Οι ενδείξεις της βεβαια είναι συγκεκριμένες με κύρια ένδειξη την ισχιαλγία (χωρίς ή με ελάχιστη οσφυαλγία) επί εδάφους δισκοκήλης της ΟΜΣΣ. 

Ο ασθενής, υπό γενική αναισθησία, τοποθετείται πάνω σε ειδικό πλαίσιο (Wilson frame), σε πρηνή θέση, με τα γόνατα λυγισμένα.

Πριν αρχίσουμε θα εντοπίσουμε την ακριβή θέση της τομής του δέρματος με ακτινοσκοπικό μηχάνημα (c arm) ώστε η επέμβαση να περιοριστεί μόνο σε μια πολύ συγκεκριμένη μικρή περιοχή. Κατά την μικροδισκεκτομή χρησιμοποιούμε ειδικά μικρόχειρουργικά εργαλεία μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα (περίπου δύο εκατοστά).

Ολόκληρη η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικού χειρουργικού μικροσκοπίου που μας χρησιμεύει για να εντοπίσουμε με ασφάλεια το σημείο που πιέζεται το νεύρο, να βρούμε το κομμάτι του δίσκου (δισκοκήλη) που προκαλεί την πίεση καθώς και για να αποσυμπιέσουμε το νεύρο, αφαιρώντας με μικροχειρουργική τεχνική τα κομμάτια του δίσκου που έχουν αποσπαστεί. Είναι προτιμότερο να αφαιρέσουμε μόνο τα κομμάτια του δίσκου που πιέζουν το νεύρο και να ξεπλύνουμε τα ελεύθερα τεμάχια του δίσκου χωρίς να προσπαθήσουμε βίαια να αφαιρέσουμε περαιτέρω υλικό δίσκου από το μεσοσπονδύλιο διάστημα.  Η επέμβαση ολοκληρώνεται με την επιμελή συρραφή όλων των στρωμάτων του χειρουργικού τραύματος με πολύ μικρό αριθμό ραμμάτων.

Η διάρκεια της επέμβασης αυτής είναι λιγότερο από μία ώρα, δεν υπάρχει απώλεια αίματος και η νοσηλεία συνήθως διαρκεί 24 ώρες ή και λιγότερο. Ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια ημέρα του χειρουργείου (λίγες ώρες μετά την ανάνηψη από την αναισηθησία).

Επέκταση και εξέλιξη της επέμβασης μικροδισκεκτομής με ελαχιστοποίηση της πιθανότητας υποτροπής είναι η χρήση συστήματος Barricaid.