Πριν την επέμβαση

ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Μην Καπνίζεις: συνίσταται η αποφυγή κατανάλωσης  νικοτίνης για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν το χειρουργείο. Η οδηγία αυτή περιλαμβάνει όλα τα προιόντα καπνού,

Δίατροφή: μην καταναλώσεις φαγητό και νερό μετά τα μεσάνυχτα, την μέρα πριν το χειρουργείο.  Κατά το δίάστημα πριν την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση είναι σημαντικό να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε πρωτείνες και ΄σιδηρο (κόκκινο κρέας, αβγά, σπανάκι, μπρόκολο, ασπαράγγια κτλ). Οι τροφές αυτές θα βοηθήσουν έτσι ώστε να μεγιστοποιήσεις  την ικανότητα επούλωσης των ιστών και να δημιουργήσεις ένα καλό αιματολογικό προφίλ. Επίσης τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά κτλ) θα διατηρήσουν την εντερική λειτουργία σε καλά επίπεδα και τα κόπρανα μαλακά. Αυτός αποτελεί και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της πιθανής μετεγχειρητικής δυσκοιλιότητας (φαρμακευτικής αιτιολογίας)

Φαρμακευτική αγωγή: την ημέρα του χειρουργείου αν χρειαστεί (και μόνο με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού)  να πάρετε κάποια φαρμακευτική ουσία (π.χ. χάπι θυρεοιδούς ή αντιυπερτασικό) τότε μπορείτε να το καταναλώσετε με λίγο μόνο νερό όσο χρειάζεται για την κατάποση.

Μην παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος (π.χ. ασπιρίνη – Σαλασπίρη, Plavix, Iscover, κουμαρινικά - Sintrom -  κτλ) όπως και αντιφλεγμονώδεις ουσίες (κορτιζόνη, Celebrex, Voltaren, Nim, Arcoxia ect) εκτός αν έχετε την έγκριση του Θεράποντος ιατρού γι αυτές. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την κατανάλωση οποιασδήποτε φαρμακευτικής ουσίας τότε επικοινωνήστε άμεσα με τον θεράπων ιατρό. Για την μετεγχειρητική κατανάλωση των φαρμάκων αυτών θα σας δοθούν ακριβείς γραπτές και προφορικές  οδηγίες.

Προσπαθήστε να χαλαρώσετε; η  προεγχειρητική περίοδος είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος για εσάς και την οικογένεια σας. Ο ασθενής με καλή προεγχειρητική ψυχολογία είναι συνήθως μετεγχειρητικά ικανοποιημένος και με και πονάει λιγότερο.

Προεγχειρητικός έλεγχος; θα διενεργηθούν 1-2 ημέρες πριν την χειρουργική επέμβαση και περιλμβάνει αιματολογικές και βιοχημμικές εξετάσεις αίματος εξετάσεις , έλεγχος πηκτικότητας  όπως και διασταύρωση της όμάδας αίματος σας . Επίσης θα διενεργηθεί έλεγχος καρδιακής λειτουργίας και ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος και εξέταση από τον αναισθησιολόγο. Αν κριθεί απαραίτητο ο έλεγχος αυτός μπορεί να επιεκταθεί και σε άλλα συστήματα (π.χ. αναπνευστικό) με γν.ωμονα πάντα την ασφάλεια του ασθενούς.

Ζώνη Οσφύος/Αυχενικό κολλάρο; όταν χρειάζεται μετεχειρητικά χρήση ζώνης ή αυχενικού κολλάρου τότε αυτό θα πρέπει νατην έχετα δοκιμάσει και προμηθευτεί  πριν το χειρουργείο

Προεγχειρητική ενημέρωση και έγγραφη συγκατάθεση: είναι απαραίτητο πριν την χειρουργική επέμβαση ο ασθενής και οι συγγενείς να έχουν πλήρως ενημερωθεί για το είδος και τεχνική της επέμβασηε όπως και για τις ενδεχόμενες επιπλοκές που υπάρχουν. Όλες οι ερωτήσεις και ανησυχίες σας θα πρέπει να έχουν απαντηθεί σύμφωνα με την εμπειρία του χειρουργού αλλά και την τελευταία βιβλιογραφική  επιστημονική αναφορά.  Η ενημέρωση αυτή είναι και προφορική αλλά και γραπτή και θα ζητηθεί γραπτή συγκατάθεση από τον ασθενή και/ή συγγενή πριν την πραγματοποίηση αυτής της επέμβασης.

Τέλος επέλεξε τον άνθρωπο που θα σε βοηθήσει κατά την διάρκεια της νοσηλείας σου και μετά από αυτή στο απίτι. Ο άνθρωπος αυτός πορεί να είναι ένα μέλος της οικογενείας σου, ή ένας φίλος ό οποίος θα είναι διαθέσιμος για αρκετές ημέρες μετά το χειρουργείο ουτως ώστε να σε βοηθάει το μέγιστο δυνατό και θα γνωρίζει καλά τις μετεγχειρητικές οδηγίες του ιατρικής ομάδας.

Μην καθυστερήσετε να προσέλθετε την προγραμματισμένη ώρα και ημέρα του χειρουργείου σε διαφορετική περίπτωση το χειρουργείθο σας μπορεί να αναβληθεί. 

 ΤΙ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

 1. Είδη καθημερίνης προσωπικής υγειινής
 2. Ανετα καθημερινα ρούχα (π.χ. αθλητικές φόρμες) που δεν θα ενοχλούν την χειρουργική τομή και θα μπορούν να φορεθούν πάνω από την οσφυική ζώνη.
 3. Παπούτσια για σωστή στήριξη
 4. Τα φάρμακα σας (π.χ. για τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση κτλ)
 5. Όλες σας τις εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες κτλ)

Μετά την επέμβαση

Συνήθως η κινητοποίηση γίνεται την επόμενη ημέρα του χειρουργείου. Σε κάποιες επεμβάσεις η κινητοποίση μπορεί να γίνει το ίδιο απόγευμα.

Θα έχετε ένα σωληνάκι παροχέτευσης στην χειρουργική τομή, το οποίο αφαιρείται σε 24 ώρες. 

Ανάλογα την επέμβαση μπορει να τοποθετηθεί ουροκαθετήρας, ο οποίος αφαιρείται αμέσως μετά την κινητοποίηση.

Όλη η φαρμακευτική αγωγή (συμπεριλαμβανομένης και της αγωγής που παίρνατε στο σπίτι) θα ελέγχεται από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Εφόσον χρειάζεται θα ξεκινήσετε φυσικοθεραπεία και θα σας δοθούν οδηγίες ασκήσεων κατά την διάρκεια της νοσηλείας σας. 

Μετεγχειρητική παρακολούθηση

H μετεγχειρητική σας παρακολύθηση είναι συνάρτηση της προεγχειρητικής σας κατάστασης και του τύπου της επέμβασης στην οποία θα υποβληθείτε.

Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής επανελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ένα σύνηθες πρόγραμμα παρακολούθησης είναι το ακόλουθο: 

2 εβδομάδες μετά την επέμβαση

1 μήνα μετά την επέμβαση

3 μήνες μετά την επέμβαση

6 μήνες μετά την επέμβαση

1 έτος μετά την επέμβαση

Η παρακολούθηση εξατομικεύεται ανάλογα την περίπτωση, τα προβλήματα αλλά και την ιδιοσυγκρασία του ασθενή.

Ο ασθενής πρέπει να αισθάνεται πιο κοντά του και με μεγαλύτερη ασφάλεια τον ιατρό περισσότερο μετά παρά πριν την επέμβαση. 

Είμαστε κοντά σας !!

Οδηγίες μετά από επέμβαση μικροδισκεκτομής

Συνιστούμε στους ασθενείς μας να παραμείνουν στο σπίτι (αλλά όχι στο κρεβάτι!) για τις πρώτες λίγες (συνήθως 5 έως 7) ημέρες μετά το χειρουργείο. 

Το σκύψιμο και η άρση βάρους > 2,5 κιλά  πρέπει  να αποφεύγονται για 2-3 εβδομάδες μετά την επέμβαση  και αυτό μπορεί να αυξηθεί στα 5 κιλά για περίπου 6-8 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Να αποφεύγεται η καθιστική θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα (> 30-45 λεπτά) για 2 εβδομάδες. Επίσης πρέπει να αποφευγονται απότομες κινήσεις κάμψης και περιστροφής του κορμού.

Μπορούν να κινούνται ελεύθερα για όλες τις ανάγκες αυτο-εξυπηρέτησης και υγιεινής τους. Μπορείτε να κάνετε σύντομο ντους (μέχρι 5-7 λεπτά σε διάρκεια)  ήδη από την 4η μετεγχειρητική ημέρα αλλά προσπαθήστε να διατηρήσετε την τομή όσο το δυνατόν στεγνή (χρησιμοποιήστε είτε αδιάβροχη αυτοκόλλητη γάζα είτε στεγνώστε πολύ καλά την χειρουργική τομή). Αφήστε νερό να τρέξει πάνω στην τομή αλλά μην τρίβετε την τομή με το σφουγγάρι. 

Επιτρέπονται και συστήνονται μικρές, συχνές και σύντομες βόλτες. Η σταδιακά αυξανόμενη βάδιση είναι η καλύτερη άσκηση μετά από χειρουργική επέμβαση στην Σπονδυλική Στήλη. Ενδυναμώνει τους μύες του κορμού, μειώνει το στρες, διατηρεί σωστή κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα και βοηθά την εντερική λειτουργία.

Μπορείτε να ανεβαίνετε σκάλες αλλά αργά και προσεχτικά

Φροντίδα της χειρουργικής τομής: μπορείτε να αλλάξετε την αυτοκόλητη γάζα σας την επόμενη ημέρα από την επιστροφή σας από το σπίτι εκτός αν σας έχουν δοθεί διαφορετικές οδηγίες.  Προαιρετικά μόα στεγνή γάζα μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στην τομή για προστασία από τα ρούχα. 

Η χειρουργική σας τομή θα έχει ράμματα, μεταλλικά clips και/ή μικρες αυτοκόλλητες ταινίες (steri-strips). Οι μικρές αυτές αυτοκόλλητες ταινίες θα αρχίσουν να πέφτουν μόνες τους μετά από περίπου μία εβδομάδα ειδικά όταν θα βραχούν. Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μονοι σας τις ταινίες αυτές. Αν χρειαστεί θα τις αφαιρέσει ο γιατρός στο ιατρείο. Μην βάζετε κρέμες ή οτιδήποτε άλλο πάνω στην τομή εκτός αν σας έχουν δοθεί διαφορετικές οδηγίες. Παρατηρήστε την τομή για σημεία λοίμωξης όπως αυξημένη θερμότητα και/ή εντονη ερυθρότητα της περιοχής, πρήξιμο, ανεξήγητο πόνο στην περιοχή της τομής, έξοδος υγρού ή πυου. Επικοινωνηστε με τον γιατρό σας άμεσα.

Μην καπνίζετε

Δίαιτα: τα ναρκωτικά φάρμακα κατά του άλγους αλλά και η μείωση της δραστηριότητας μπορεί να επιφέρουν δυσκοιλιότητα. Δίαιτα με υψηλό περιεχόμενο σε φυτικές ίνες συστήνεται (δαμάσκηνα, μουσλι, δημητριακά κ.α.)

Φαρμακευτική αγωγή: ακολουθήστε πιστά την φαρμακευτική αγωγή που σας έχει δοθεί. Αν χρειαστεί να πάρετε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο κατά την περίοδ 3-6 μήνες μετά την επέμβαση συμβουλευτείτε ή ενημερώστε τον θεράπων ιατρό. 

Δεν θέλουμε να πονάτε. Παίρνετε τα φάρμακα σας πριν ξεκινήσει ο πόνος να γίνεται ανυπόφορος και ενημερώστε τον γιατρό σας αν η αγωγή δεν είναι αποτελεσματική, 

Καλέστε τον θεραπων ιατρό άμεσα:

 1. Αν παρουσιάσετε πυρετό με θ > 38,2
 2. Αν σημαντική ποσότητα υγρού παροχετεύετσι από την τομή (μια μικρή ποσότητα είναι αναμενόμενη)
 3. Παρουσιάζετε  αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι
 4. Παρουσιάσετε νέο ανεξήγητο έντονο πόνο
 5. Παρουσιάζετε εμετό ή ναυτία που δεν υφίεται
 6. Άν παρουσιάσετε απότομο θωρακικό άλγος
 7. Αν παρουσιάσετε πρόβλημα στον έλεγχο των ούρων ή/και κοπράνων

Προσδοκίες: δεν περιμένουμε να μην έχετε καθόλου πόνο μετά το χειρουργείο. Πιθανότατα θα αισθάνεστε πόνο  διαφορετικό από τον πόνο που είχατε πριν το χειρουργείο. Ο πόνος αυτός ενδεχομένως να επιδεινώνεται με την δραστηριότητα αλλά αναμένεται να βελτιωθεί ή και να εξαφανιστεί σε λίγες εβδομάδες 

Σ’ ό,τι αφορά στα επί μέρους συμπτώματα :
• ο πόνος στο πόδι φεύγει αμέσως μετά το χειρουργείο 
• Οι περισσότεροι ασθενείς είναι πιθανό να παρουσιάσουν αιμωδίες (μούδιασμα) ή και μυρμηγκίασμα μετά το χειρουργείο αλλά αυτό αναμένεται να υφεθεί μετά από μερικές εβδομάδες.

• αν υπάρχει αδυναμία στο πόδι, θα φύγει με την ταχύτητα που εγκαταστάθηκε. Αν ένας ασθενής έχει παράλυτο το πόδι του για 3 εβδομάδες, θα αργήσει περισσότερο σε σχέση με κάποιον που χειρουργείται 5 ημέρες μετά την έναρξη της αδυναμίας. Επίσης, αν η πίεση στο νεύρο είναι χρόνια, δεν είναι βέβαιη η αποκατάσταση του νεύρου κατά 100%.

Ταξίδι μετά το χειρουργείο; στην αρχή θα είναι ενοχλητικό να μπαίνετε και να βγαίνετε από το αυτοκίνητο. Προετοιμάστε την θέση του συνοδηγού ώστε να μπορείτε να καθήσετε άνετα και σε θέση με ελαφρά κλίση (περίπου 120 μοίρες).  Φοράτε την ζώνη σας στο αυτοκίνητο. 

Αποφύγετε αποστάσεις με το αυτοκίνητο μεγαλύτερες από 2 ώρες για τις πρώτες 4-6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Θα μπορείτε να οδηγήσετε περίπου 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Επιστροφή στην εργασία: αυτό εξαρτάται από υποκειμενικούς λόγους, την προεγχειρητική κατάσταση αλλά και τον τύπο εργασίας που κάνετε. Ο ασθενής επανέρχεται σταδιακά σε διάστημα μερικών εβδομάδων στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής του και την εργασία του. Γενικά μπορείτε να επιστρέψετε σε εργασία γραφείου σε 2-4 εβδομάδες. Σε περιπτώσεις ασθενών με βαρύ χειρωνακτικό επάγγελμα η επιστροφή στην εργασία μπορεί να καθυστερήσει για δύο έως τέσσερις μήνες μετά το χειρουργείο καθώς συνιστούμε να αποφεύγονται οι βαριές εργασίες (μέσα και έξω από το σπίτι) για το διάστημα αυτό. Επίσης η επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες και ειδικά σε αθλήματα επαφής δεν επιτρέπεται για τουλάχιστον 4 μήνες. 

Φυσιοθεραπεία: Ο χρόνος αποκατάστασης μετά από επέμβαση της μικροδισκεκτομής είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν που απαιτείται για τις ‘παραδοσιακές’ επεμβάσεις στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Συνήθως δεν χρειάζεται ιδιαίτερο πρόγραμμα μετεγχειρητικής φυσικοθεραπείας παρά μόνο συγκεκριμένες ασκήσεις οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν πρώιμα μετεγχειρητικά (δες παρακάτω)

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: δυστυχώς επειδή ο μεσοσπονδύλιος δίσκος δεν έχει αιμάτωση (αγγεία) η διαδικασία της επούλωσης της τρύπας απ’όπου το υλικό του δίσκου προβάλλει χρειάζεται περίπου 3-4 μήνες για να δημιουργήσει ουλώδη ιστό και να κλείσει. Έτσι το διάστημα αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο για υποτροπή.  Λύση στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει η τεχνική με χρήση Barricaid (δες στο κεφάλαιο χειρουργικές τεχνικές). 

Ασκήσεις Stretching μετά από επέμβαση μικροδισκεκτομής

Προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία και συγκέντρωση ουλώδους μετεγχειρητικού ιστού στην περιοχή της νευρικής ρίζας που αποσυμπιέζεται προτείνεται φυσικοθεραπεία με ελαφρές ασκήσεις stretching ήδη από την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο.

Οι ασκήσεις αυτές θα πρέπει να διενεργούνται 5-6 φορές την ημέρα για σύνολο 6-12 εβδομάδες μετεγχειρητικά.

Η πιο ασφαλής μέθοδος είναι ενώ είστε ξαπλωμένος με τα ισχία σε κάμψη σταδιακά να τεντώνεται το γόνατο. Με την άσκηση αυτή τεντώνεται και αποκτούν μήκος και οι οπίσθιοι γλουτιαίου μύες (hamstring muscles) , πολύ σημαντική παράμετρος για την αποκατάσταση της υγειούς οσφυικής μοίρας.

Γενικά συστήνεται να διενεργούνται οι ασκήσεις αυτές συχνά και απαλά. Αν διενεργούνται βιάια και βιαστικά τότε προκαλούν πόνο και δημιουργία φλεγμονής στην περιοχή της νευρικής ρίζας, στη έξοδό της από την γύρω περιοχή του μεσοσπονδύλιου δίσκου (εκεί δηλαδή που διενεργήθηκε το χειρουργείο).

Ασκησεις ενδυνάμωσης μέσης μετά από επέμβαση μικροδισκετομής

Συνήθως συστήνονται ασκήσεις σταθεροποίησης. Μια κλασσική άσκηση (δες εικόνα κειμένου) είναι με τον ασθενή σε γονατιστή θέση να σηκώνει το ένα χέρι (π.χ. το αριστερό) και να εκτείνει το αντίθετο πόδι (στην περίπτωση του παραδείγματος το δεξιό) προς τα πίσω. Με την άσκηση αυτη επιτυγχάνεται ανδυνάμωση των μεγάλων μυών της πλάτης (erector spinae) και απίσης εκαπιδεύονται οι μύες της περιοχής να διατηρούν την μέση σε μιά σταθερά άνετη θέση. 

 

Οδηγίες μετά από επέμβαση σπονδυλοδεσίας στην αυχενική μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης

Περιποίηση της τομής

page4image1976

 • Διατηρείτε την τομή στεγνή και καθαρή

 • Αφήστε την τομή ελεύθερη στον αέρα, δεν χρειάζεται αυτοκόλητες γάζες

 • Αν έχετε αυτοκόλλητα strips (steril strips)cπάνω στην τομή αφήστε τα να πέσουν μόνα τους (συνήθως πέφτουν με το νερό). Αν αυτά παραμένουν τότε μπορείτε να τα αφαιρέσετε τραβώντας απαλά περίπου 10 ημέρες μετά την επέμβαση. 

 • Μην βάζετε λαδια, ιώδιο ή αλλο αποστειρωτικό υλικό στην τομή. 

 • Αν υπάρχει έξοδος υγρού, ερυθρότητα, πρήξιμο ή αυξημένο τοπικό πόνο στην τομή τότε καλέστε αμέσως τον ιατρό σας. 

 

Μπάνιο - ντουσ

 • Μπορείτε να πλένετε την τομή και να αφήσετε νερό να τρέξει όταν η τομή είναι στεγνή και καθαρή για 24 ώρες. Αυτό συνήθως οριοθετείται την 2η ή 3η ημέρα μετά το χειρουργείο. Από την 6η ημέρα αρχίστε με το σφουγγαρι να πλένετε καλά την τομή με απαλές κυκλικές κινήσεςι γύρω από αυτήν. Αυτό θα δώσει ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Στεγνώστε πολύ καλά την τομή μετά το μπάνιο.

 • Μην χρησιμοποιείται χαμαμ, πισίνα κτλ για 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση

Αυχενικό κολάρο

 • Αν έχετε οδηγίες να φοράτε αυχενικό κολάρο συνέχεια τότε μπορείτε να το αφαιρείται 4-5 φορές την ημέρα για 15 λεπτά.
 • Δεν χρειάζεται να φοράτε το κολάρο κατά την διάρκεια του ντους εκτός αν έχετε οδηγίες να μην το βγάζετε καθόλου. 

 • Μπορείτε να αφαιρείτε το κολλάρο για να ξυριστείτε αλλά πρέπει να αποφεύγεται η κάμψη και η έκταση του λαιμού.

 • Αν το κολάρο το φοράτε περιοδικά μόνο ξια ανάπαυση τότε πρέπει οπωσδήποτε να το φοράτε στις μετακινήσεςι σας με το αυτοκίνητο και κατά το δοκούν. 

 • Οι περισσότεροι ασθενέις πάντως δεν χρήζουν χρήσης κολάρου.

Δραστηριότητα μετά την επέμβαση

Μην οδηγείτε μέχρι την επόμενη επίσκεψη σας στον ιατρό, συνήθως 1-3 εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση. 

Μην σκύβετε, μην κάνετε απότομες κινήσεις στον αυχένα και μην σηκώνετε βάρος μεγαλύτερο από 3-5 κιλά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Το βάρος αυτό μπορεί να αυξηθεί σε 7-9 κιλά περίπου 4-6 εβδομάδες μετά τ&

οδηγίες μετά από επέμβαση σπονδυλοδεσίας στην οσφυική μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης

Δραστηριότητα: μην οδηγείτε μέχρι την επόμενη επίσκεψη σας στον ιατρό, συνήθως 1-3 εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση. 

Μην σκύβετε, μην κάνετε απότομες κινήσεις και μην σηκώνετε βάρος μεγαλύτερο από 3-5 κιλά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Το βάρος αυτό μπορεί να αυξηθεί σε 7-9 κιλά περίπου 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Επιτρέπονται και συστήνονται μικρές, συχνές και σύντομες βόλτες. Η σταδιακά αυξανόμενη βάδιση είναι η καλύτερη άσκηση μετά από χειρουργική επέμβαση στην Σπονδυλική Στήλη. Ενδυναμώνει τους μύες του κορμού, μειώνει το στρες, διατηρεί σωστή κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα και βοηθά την εντερική λειτουργία.

Μπορείτε να ανεβαίνετε σκάλες αλλά αργά και προσεχτικά. 

Μπορείτε να κάνετε σύντομο ντους (μέχρι 5-7 λεπτά σε διάρκεια)  ήδη από την 4η μετεγχειρητική ημέρα αλλά προσπαθήστε να διατηρήσετε την τομή όσο το δυνατόν στεγνή (χρησιμοποιήστε είτε αδιαβροχη αυτοκόλητη γάζα είτε σκουπίστε πολύ καλά την χειρουργική τομή). Αφήστε νερό να τρέξει πάνω στην τομή αλλά μην τρίβετε την τομή με το σφουγγάρι παρά μόνο μετά την 7η μετεγχειρητική ημέρα.

Αν φοράτε ζώνη ασφύος να τη φοράτε συνεχώς εκτός αν είστε ξπλωμένος ή κάνετε μπάνιο. Μπορείτε να κάθεστε με την ζώνη αλλά όχι περισσότερο από 20 λεπτά οπότε και πρέπει να κάνετε μία μικρη βόλτα είτε να ξαπλώσετε πριν καθήσετε ξανά.

Αν φοράτε αυχενικό κολλάρο να το φοράτε συνεχώς εκτός αν κάνετε μπάνιο.

Φροντίδα της χειρουργικής τομής: μπορείτε να αλλάξετε την αυτοκόλητη γάζα σας την επόμενη ημέρα από την επιστροφή σας από το σπίτι εκτός αν σας έχουν δοθεί διαφορετικές οδηγίες.  Προαιρετικά μόα στεγνή γάζα μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στην τομή για προστασία από τα ρούχα. 

Η χειρουργική σας τομή θα έχει ράμματα, μεταλλικά clips και/ή μικρές αυτοκόλλητες ταινίες (steri-strips). Οι μικρές αυτές αυτοκόλλητες ταινίες θα αρχίσουν να πέφτουν μόνες τους μετά από περίπου μία εβδομάδα ειδικά όταν θα βραχούν. Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μονοι σας τις ταινίες αυτές. Αν χρειαστεί θα τις αφαιρέσει ο γιατρός στο ιατρείο. 

Μην βάζετε κρέμες ή οτιδήποτε άλλο πάνω στην τομή εκτός αν σας έχουν δοθεί διαφορετικές οδηγίες. 

Παρατηρήστε την τομή για σημεία λοίμωξης όπως αυξημένη θερμότητα και/ή εντονη ερυθρότητα της περιοχής, πρήξιμο, ανεξήγητο πόνο στην περιοχή της τομής, έξοδος υγρού ή πυου. Επικοινωνηστε με τον γιατρό σας άμεσα αν χρειαστεί.

Μην καπνίζετε

Δίαιτα: τα ναρκωτικά φάρμακα κατά του άλγους αλλά και η μείωση της δραστηριότητας μπορεί να επιφέρουν δυσκοιλιότητα. Δίαιτα με υψηλό περιεχόμενο σε φυτικές ίνες συστήνεται (δαμάσκηνα, μουσλι, δημητριακά κ.α.)

Φαρμακευτική αγωγή: ακολουθήστε πιστά την φαρμακευτική αγωγή που σας έχει δοθεί. Αν χρειαστεί να πάρετε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο κατά την περίοδ 3-6 μήνες μετά την επέμβαση συμβουλευτείτε ή ενημερώστε τον θεράπων ιατρό. 

Δεν θέλουμε να πονάτε. Παίρνετε τα φάρμακα σας πριν ξεκινήσει ο πόνος να γίνεται ανυπόφορος και ενημερώστε τον γιατρό σας αν η αγωγή δεν είναι αποτελεσματική, 

Καλέστε τον θεραπων ιατρό άμεσα:

 1. Αν παρουσιάσετε πυρετό με θ > 38,2
 2. Αν σημαντική ποσότητα υγρού παροχετεύετσι από την τομή (μια μικρή ποσότητα είναι αναμενόμενη)
 3. Παρουσιάζετε  αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι
 4. Παρουσιάσετε νέο ανεξήγητο έντονο πόνο
 5. Παρουσιάζετε εμετό ή ναυτία που δεν υφίεται
 6. Άν παρουσιάσετε απότομο θωρακικό άλγος
 7. Αν παρουσιάσετε πρόβλημα στον έλεγχο των ούρων ή/και κοπράνων

Προσδοκίες: δεν περιμένουμε να μην έχετε καθόλου πόνο μετά το χειρουργείο. Πιθανότατα θα αισθάνεστε πόνο πιθανότατα διαφορετικό από τον πόνο που είχατε πριν το χειρουργείο. Ο πόνος αυτός ενδεχομένως να επιδεινώνεται με την δραστηριότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι πιθανό να παρουσιάσουν αιμωδίες (μούδιασμα) ή και μυρμηγκίασμα μετά το χειρουργείο αλλά αυτό αναμένεται να υφεθεί μετά από μερικές εβδομάδες.

Ταξίδι μετά το χειρουργείο; στην αρχή θα είναι ενοχλητικό να μπαίνειτα και να βγαίνετε από το αυτοκίνητο. Προετοιμάστε την θέση του συνοδηγού ώστε να μπορείτε να καθήσετε άνετα και σε θέση με ελαφρά κλίση (περίπου 120 μοίρες).  Φοράτε την ζώνη σας στο αυτοκίνητο. 

Αποφύγετε αποστάσεις με το αυτοκίνητο μεγαλύτερες από 1 ώρα για τις πρώτες 4-6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Μπορείτε να οδηγήσετε μόλις σταματήσουμε τα ναρκωτικά κατά του πόνου φάρμακα και αισθάνεστε άνετα στην θέση του οδηγού. Αυτό συνήθως μπορεί να γίνει 3-4 εβδομάδες μετά την έξοδο σας από το νοσοκομείο. Συμβουλευτείτε τον θεράπων ιατρο σε κάθε περίπτωση. 

Επιστροφή στην εργασία: αυτό εξαρτάται από υποκειμενικούς λόγους, την προεγχειρητική κατάσταση αλλά και τον τύπο εργασίας που κάνετε. Γενικά μπορείτε να επιστρέψετε σε εργασια γραφείου σε 2-4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο αλλά για πιο βαριές εργασίες κα΄θε περίπτωση εξατομικεύεται.

Φυσιοθεραπεία: συνήθως συνιστούμε μετεγχειρητική φυσιοθεραπεία αλλά χρειάζται περιορισμός στις ασκήσεις κάμψης και έκτασης, στις στροφικές ασκήσεις και στις πλάγιες κινήσεις μέχρι να επιτευχθεί η αρθρόδεση (fusion).  Το πρόγραμμα φυσιοθεραπεία σας  θα καθοριστεί μετά από συνενοηση του θεράποντος ιατρου και του φυσιοθεραπευτή.

Συστήνεται αντιβιοτική προφύλαξη για οποιαδήποτε οδοντιατρική επέμβαση μέχρι και 24 μήνες μετά την χειρουργική σας επέμβαση.

Οδηγίες μετά από επέμβαση πεταλεκτομής

Συνιστούμε στους ασθενείς μας να παραμείνουν στο σπίτι (αλλά όχι στο κρεβάτι!) για τις πρώτες λίγες (συνήθως 5 έως 7) ημέρες μετά το χειρουργείο. 

Να αποφεύγεται η άρση βάρους για 3 μήνες.

Να αποφεύγονται απότομες κινήσεις κάμψης, έκτασης και στροφής για 1 μήνα.

Μπορούν να κινούνται ελεύθερα για όλες τις ανάγκες αυτο-εξυπηρέτησης και υγιεινής τους.

Μπορείτε να κάνετε σύντομο ντους (μέχρι 5-7 λεπτά σε διάρκεια)  ήδη από την 4η μετεγχειρητική ημέρα αλλά προσπαθήστε να διατηρήσετε την τομή όσο το δυνατόν στεγνή (χρησιμοποιήστε είτε αδιάβροχη αυτοκόλλητη γάζα είτε στεγνώστε πολύ καλά την χειρουργική τομή). Αφήστε νερό να τρέξει πάνω στην τομή αλλά μην τρίβετε την τομή με το σφουγγάρι. 

Επιτρέπονται και συστήνονται μικρές, συχνές και σύντομες βόλτες. Η σταδιακά αυξανόμενη βάδιση είναι η καλύτερη άσκηση μετά από χειρουργική επέμβαση στην Σπονδυλική Στήλη. Ενδυναμώνει τους μύες του κορμού, μειώνει το στρες, διατηρεί σωστή κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα και βοηθά την εντερική λειτουργία.

Μπορείτε να ανεβαίνετε σκάλες αλλά αργά και προσεχτικά

Μην υπερβάλεται στην δραστηριότητα ακόμα και αν ασιθάνεστε πολυ καλά και δυνατός. 

Φροντίδα της χειρουργικής τομής: 

Μπορείτε να αλλάξετε την αυτοκόλητη γάζα σας την επόμενη ημέρα από την επιστροφή σας από το σπίτι εκτός αν σας έχουν δοθεί διαφορετικές οδηγίες.  Προαιρετικά μόα στεγνή γάζα μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στην τομή για προστασία από τα ρούχα. 

Η χειρουργική σας τομή θα έχει ράμματα, μεταλλικά clips και/ή μικρες αυτοκόλλητες ταινίες (steri-strips). Οι μικρές αυτές αυτοκόλλητες ταινίες θα αρχίσουν να πέφτουν μόνες τους μετά από περίπου μία εβδομάδα ειδικά όταν θα βραχούν. Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μονοι σας τις ταινίες αυτές. Αν χρειαστεί θα τις αφαιρέσει ο γιατρός στο ιατρείο. Μην βάζετε κρέμες ή οτιδήποτε άλλο πάνω στην τομή εκτός αν σας έχουν δοθεί διαφορετικές οδηγίες. Παρατηρήστε την τομή για σημεία λοίμωξης όπως αυξημένη θερμότητα και/ή εντονη ερυθρότητα της περιοχής, πρήξιμο, ανεξήγητο πόνο στην περιοχή της τομής, έξοδος υγρού ή πυου. Επικοινωνηστε με τον γιατρό σας άμεσα.

Φαρμακευτική αγωγή: ακολουθήστε πιστά την φαρμακευτική αγωγή που σας έχει δοθεί. Αν χρειαστεί να πάρετε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο κατά την περίοδ 3-6 μήνες μετά την επέμβαση συμβουλευτείτε ή ενημερώστε τον θεράπων ιατρό. 

Δεν θέλουμε να πονάτε. Παίρνετε τα φάρμακα σας πριν ξεκινήσει ο πόνος να γίνεται ανυπόφορος και ενημερώστε τον γιατρό σας αν η αγωγή δεν είναι αποτελεσματική, 

Καλέστε τον θεραπων ιατρό άμεσα:

 1. Αν παρουσιάσετε πυρετό με θ > 38,2
 2. Αν σημαντική ποσότητα υγρού παροχετεύετσι από την τομή (μια μικρή ποσότητα είναι αναμενόμενη)
 3. Παρουσιάζετε  αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι
 4. Παρουσιάσετε νέο ανεξήγητο έντονο πόνο
 5. Παρουσιάζετε εμετό ή ναυτία που δεν υφίεται
 6. Άν παρουσιάσετε απότομο θωρακικό άλγος
 7. Αν παρουσιάσετε πρόβλημα στον έλεγχο των ούρων ή/και κοπράνων

 

Οδηγίες μετά από επέμβαση αρθροπλαστικής (τεχνητός οσφυικός δίσκος)

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΟΣΦΥΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ)

Δραστηριότητα: μην οδηγείτε μέχρι την επόμενη επίσκεψη σας στον ιατρό, συνήθως 1-3 εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση. 

Μην σκύβετε, μην κάνετε απότομες κινήσεις και μην σηκώνετε βάρος μεγαλύτερο από 3-5 κιλά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Το βάρος αυτό μπορεί να αυξηθεί σε 7-9 κιλά περίπου 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Επιτρέπονται και συστήνονται μικρές, συχνές και σύντομες βόλτες. Η σταδιακά αυξανόμενη βάδιση είναι η καλύτερη άσκηση μετά από χειρουργική επέμβαση στην Σπονδυλική Στήλη. Ενδυναμώνει τους μύες του κορμού, μειώνει το στρες, διατηρεί σωστή κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα και βοηθά την εντερική λειτουργία.

Ειδικότερα, κατα΄την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο (για 1-2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο); 

 • μπορείτε να κάθεστε με μικρή κλίση προς τα εμπρός (κάμψη) για 20-30 λεπτά ή και όσο αισθάνεστε άνετα.
 • Η χρήση ζώνης οσφύος είναι προαιρετική αλλά βοηθάει ώστε να αποφεύγονται μεγάλου εύρους κινήσεις.
 • Ξεκινήστε να περπατάτε το ίδιο απόγευμα μετά το χειρουργείο. συστήνονται μικρές, συχνές και σύντομες βόλτες. Η σταδιακά αυξανόμενη βάδιση είναι η καλύτερη άσκηση μετά από χειρουργική επέμβαση στην Σπονδυλική Στήλη. Ενδυναμώνει τους μύες του κορμού, μειώνει το στρες, διατηρεί σωστή κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα και βοηθά την εντερική λειτουργία.
 • Ενεργής και παθητική κάμψη γόνατος και ισχίου

Στις 2-6 εβδομάδες;

 • Ξεκινήστε πρόγραμμα ασκήσεων κάμψης, ευλυγισίας, ενδυνάμωσης της ΣΣ και σταθερότητας του κορμού
 • Η χρήση ζώνης οσφύος είναι προαιρετική αλλά βοηθάει ώστε να αποφεύγονται μεγάλου εύρους κινήσεις.
 • Αποφεύγετε ασκήσεις υπερέκτασης, άρση βάρους, διάδρομο και τρέξιμο, σπορ επαφής, τέννις, γκολφ.

Μετά τις 6 εβδομάδες;

 • Μπορείτε να ξεκινήσετε με ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών, ασκήσεις περιστροφής και πλάγιων κινήσεων (ενδυνάμωση ψοιτων μυών)
 • Τέννις και γκολφ μπορούν να ξεκινήσουν στους 3 μήνες

Μπορείτε να κάνετε σύντομο ντους (μέχρι 5-7 λεπτά σε διάρκεια)  ήδη από την 4η μετεγχειρητική ημέρα αλλά προσπαθήστε να διατηρήσετε την τομή όσο το δυνατόν στεγνή (χρησιμοποιήστε είτε αδιαβροχη αυτοκόλητη γάζα είτε στεγνώστε πολύ καλά την χειρουργική τομή). Αφήστε νερό να τρέξει πάνω στην τομή αλλά μην τρίβετε την τομή με το σφουγγάρι. 

Φροντίδα της χειρουργικής τομής: μπορείτε να αλλάξετε την αυτοκόλητη γάζα σας την επόμενη ημέρα από την επιστροφή σας από το σπίτι εκτός αν σας έχουν δοθεί διαφορετικές οδηγίες.  Προαιρετικά μόα στεγνή γάζα μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στην τομή για προστασία από τα ρούχα. 

Η χειρουργική σας τομή θα έχει ράμματα, μεταλλικά clips και/ή μικρες αυτοκόλλητες ταινίες (steri-strips). Οι μικρές αυτές αυτοκόλλητες ταινίες θα αρχίσουν να πέφτουν μόνες τους μετά από περίπου μία εβδομάδα ειδικά όταν θα βραχούν. Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μονοι σας τις ταινίες αυτές. Αν χρειαστεί θα τις αφαιρέσει ο γιατρός στο ιατρείο. Μην βάζετε κρέμες ή οτιδήποτε άλλο πάνω στην τομή εκτός αν σας έχουν δοθεί διαφορετικές οδηγίες. Παρατηρήστε την τομή για σημεία λοίμωξης όπως αυξημένη θερμότητα και/ή εντονη ερυθρότητα της περιοχής, πρήξιμο, ανεξήγητο πόνο στην περιοχή της τομής, έξοδος υγρού ή πυου. Επικοινωνηστε με τον γιατρό σας άμεσα.

Μην καπνίζετε

Δίαιτα: τα ναρκωτικά φάρμακα κατά του άλγους αλλά και η μείωση της δραστηριότητας μπορεί να επιφέρουν δυσκοιλιότητα. Δίαιτα με υψηλό περιεχόμενο σε φυτικές ίνες συστήνεται (δαμάσκηνα, μουσλι, δημητριακά κ.α.)

Φαρμακευτική αγωγή: ακολουθήστε πιστά την φαρμακευτική αγωγή που σας έχει δοθεί. Αν χρειαστεί να πάρετε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο κατά την περίοδ 3-6 μήνες μετά την επέμβαση συμβουλευτείτε ή ενημερώστε τον θεράπων ιατρό. 

Δεν θέλουμε να πονάτε. Παίρνετε τα φάρμακα σας πριν ξεκινήσει ο πόνος να γίνεται ανυπόφορος και ενημερώστε τον γιατρό σας αν η αγωγή δεν είναι αποτελεσματική, 

Καλέστε τον θεραπων ιατρό άμεσα:

 1. Αν παρουσιάσετε πυρετό με θ > 38,2
 2. Αν σημαντική ποσότητα υγρού παροχετεύετσι από την τομή (μια μικρή ποσότητα είναι αναμενόμενη)
 3. Παρουσιάζετε  αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι
 4. Παρουσιάσετε νέο ανεξήγητο έντονο πόνο
 5. Παρουσιάζετε εμετό ή ναυτία που δεν υφίεται
 6. Άν παρουσιάσετε απότομο θωρακικό άλγος
 7. Αν παρουσιάσετε πρόβλημα στον έλεγχο των ούρων ή/και κοπράνων

Προσδοκίες: δεν περιμένουμε να μην έχετε καθόλου πόνο μετά το χειρουργείο. Πιθανότατα θα αισθάνεστε πόνο [ιθανότατα διαφορετικό από τον πόνο που είχατε πριν το χειρουργείο. Ο πόνος αυτός ενδεχομένως να επιδεινώνεται με την δραστηριότητα αλλά αναμένεται να βελτιωθεί ή και να εξαφανιστεί σε λίγες εβδομάδες Οι περισσότεροι ασθενείς είναι πιθανό να παρουσιάσουν αιμωδίες (μούδιασμα) ή και μυρμηγκίασμα μετά το χειρουργείο αλλά αυτό αναμένεται να υφεθεί μετά από μερικές εβδομάδες.

Ταξίδι μετά το χειρουργείο; στην αρχή θα είναι ενοχλητικό να μπαίνειτε και να βγαίνετε από το αυτοκίνητο. Προετοιμάστε την θέση του συνοδηγού ώστε να μπορείτε να καθήσετε άνετα και σε θέση με ελαφρά κλίση (περίπου 120 μοίρες).  Φοράτε την ζώνη σας στο αυτοκίνητο. 

Αποφύγετε αποστάσεις με το αυτοκίνητο μεγαλύτερες από 2 ώρες για τις πρώτες 4-6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Μπορείτε να οδηγήσετε μόλις σταματήσουμε τα ναρκωτικά κατά του πόνου φάρμακα και αισθάνεστε άνετα στην θέση του οδηγού. Αυτό συνήθως μπορεί να γίνει 3-4 εβδομάδες μετά την έξοδο σας από το νοσοκομείο. Συμβουλευτείτε τον θεράπων ιατρο σε κάθε περίπτωση. 

Επιστροφή στην εργασία: αυτό εξαρτάται από υποκειμενικούς λόγους, την προεγχειρητική κατάσταση αλλά και τον τύπο εργασίας που κάνετε. Γενικά μπορείτε να επιστρέψετε σε εργασια γραφείου σε 2-4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο αλλά για πιο βαριές εργασίες κα΄θε περίπτωση εξατομικεύεται.

Φυσιοθεραπεία: συνήθως συνιστούμε μετεγχειρητική φυσιοθεραπεία μετά τον πρώτο μετεγχειρητικό έλεγχο  (δες δραστηριότητες)

Συστήνεται αποφυγή οποιασδήποτε οδοντιατρικής παρέμβασης για περίπου 3 μήνες μετα το χειρουργείο αλλά σε κάθε περίπτωση συστήνεται αντιβιοτική προφύλαξη για οποιαδήποτε οδοντιατρική επέμβαση μέχρι και 24 μήνες μετά την χειρουργική σας επέμβαση. 

 

Οδηγίες μετά από επέμβαση αρθροπλαστικής (τεχνητός αυχενικός δίσκος)

Δραστηριότητα

Μην οδηγείτε μέχρι την επόμενη επίσκεψη σας στον ιατρό,  συνήθως 1-3 εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση. 

Μην κάνετε απότομες κινήσεις και μην σηκώνετε βάρος μεγαλύτερο από 3-5 κιλά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Το βάρος αυτό μπορεί να αυξηθεί σε 7-9 κιλά περίπου 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. 

Επιτρέπονται και συστήνονται μικρές, συχνές και σύντομες βόλτες. Η σταδιακά αυξανόμενη βάδιση είναι η καλύτερη άσκηση μετά από χειρουργική επέμβαση στην Σπονδυλική Στήλη. Ενδυναμώνει τους μύες του κορμού (και του αυχένα), μειώνει το στρες, διατηρεί σωστή κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα και βοηθά την εντερική λειτουργία. 

Μπορείτε να κάνετε σύντομο ντους (μέχρι 5-7 λεπτά σε διάρκεια) ήδη από την 4η μετεγχειρητική ημέρα αλλά προσπαθήστε να διατηρήσετε την τομή όσο το δυνατόν στεγνή (χρησιμοποιήστε είτε αδιαβροχη αυτοκόλητη γάζα είτε σκουπίστε πολύ καλά την χειρουργική τομή). Αφήστε νερό να τρέξει πάνω στην τομή αλλά μην τρίβετε την τομή με το σφουγγάρι παρά μόνο μετά την 7η μετεγχειρητική ημέρα. 

Μπορείτε να κοιμηθείτε και να ξαπλώσετε στη θέση που σας βολεύει. 

Αν συστηθεί αυχενικό κολλάρο να το φοράτε συνεχώς εκτός αν κάνετε μπάνιο. Η διάρκεια χρήσης του μπορεί να κυμαίνεται από 1-6 εβδομάδες.

Φροντίδα της χειρουργικής τομής: μπορείτε να αλλάξετε την αυτοκόλητη γάζα σας την επόμενη ημέρα από την επιστροφή σας από το σπίτι εκτός αν σας έχουν δοθεί διαφορετικές οδηγίες. Προαιρετικά μόα στεγνή γάζα μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στην τομή για προστασία από τα ρούχα. 

Η χειρουργική σας τομή θα έχει ράμματα, μεταλλικά clips και/ή μικρές αυτοκόλλητες ταινίες (steri-strips). Οι μικρές αυτές αυτοκόλλητες ταινίες θα αρχίσουν να πέφτουν μόνες τους μετά από περίπου μία εβδομάδα ειδικά όταν θα βραχούν. Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μονοι σας τις ταινίες αυτές. Αν χρειαστεί θα τις αφαιρέσει ο γιατρός στο ιατρείο. 

Μην βάζετε κρέμες ή οτιδήποτε άλλο πάνω στην τομή εκτός αν σας έχουν δοθεί διαφορετικές οδηγίες. 

Παρατηρήστε την τομή για σημεία λοίμωξης όπως αυξημένη θερμότητα και/ή εντονη ερυθρότητα της περιοχής, πρήξιμο, ανεξήγητο πόνο στην περιοχή της τομής, έξοδος υγρού ή πυου. Επικοινωνηστε με τον γιατρό σας άμεσα αν χρειαστεί. 

Μην καπνίζετε 

Δίαιτα: τα ναρκωτικά φάρμακα κατά του άλγους αλλά και η μείωση της δραστηριότητας μπορεί να επιφέρουν δυσκοιλιότητα. Δίαιτα με υψηλό περιεχόμενο σε φυτικές ίνες συστήνεται (δαμάσκηνα, μουσλι, δημητριακά κ.α.) 

Φαρμακευτική αγωγή: 

Ακολουθήστε πιστά την φαρμακευτική αγωγή που σας έχει δοθεί. Αν χρειαστεί να πάρετε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο κατά την περίοδ 3-6 μήνες μετά την επέμβαση συμβουλευτείτε ή ενημερώστε τον θεράπων ιατρό. 

Είναι σύνηθες να σας συνταγογραφούμε στις επεμβασεις αρθροπλαστικής αντιφλεγμονώδη φάρμακα (συνήθως iboprufen - Nurofen)  για παρατεταμένη διάρκεια (6 εβδομάδες). Σκοπός είναι η μείωση της πιθανότητας δημιουργίας οστεόφυτων και τάσης σπονδυλοδεσίας (‘’πόρωσης’’) της περιοχής της επέμβασης. 

Δεν θέλουμε να πονάτε. Παίρνετε τα φάρμακα σας πριν ξεκινήσει ο πόνος να γίνεται ανυπόφορος και ενημερώστε τον γιατρό σας αν η αγωγή δεν είναι αποτελεσματική, 

Καλέστε τον θεραπων ιατρό άμεσα: 

1.Αν παρουσιάσετε πυρετό με θ > 38,2 

2.Αν σημαντική ποσότητα υγρού παροχετεύετσι από την τομή (μια μικρή
ποσότητα είναι αναμενόμενη) 

3.Παρουσιάζετε αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι

4.Παρουσιάσετε νέο ανεξήγητο έντονο πόνο 

5.Παρουσιάζετε εμετό ή ναυτία που δεν υφίεται 

6.Άν παρουσιάσετε απότομο θωρακικό άλγος 

7.Αν παρουσιάσετε πρόβλημα στον έλεγχο των ούρων ή/και κοπράνων

Προσδοκίες: 

Δεν περιμένουμε να μην έχετε καθόλου πόνο μετά το χειρουργείο. Πιθανότατα θα αισθάνεστε πόνο πιθανότατα διαφορετικό από τον πόνο που είχατε πριν το χειρουργείο. Ο πόνος αυτός ενδεχομένως να επιδεινώνεται με την δραστηριότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι πιθανό να παρουσιάσουν αιμωδίες (μούδιασμα) ή και μυρμηγκίασμα μετά το χειρουργείο αλλά αυτό αναμένεται να υφεθεί μετά από μερικές εβδομάδες. 

Ταξίδι μετά το χειρουργείο:. 

Αποφύγετε αποστάσεις με το αυτοκίνητο μεγαλύτερες από 1 ώρα για τις πρώτες 2-4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. 

Μπορείτε να οδηγήσετε μόλις σταματήσουμε τα ναρκωτικά κατά του πόνου φάρμακα και αισθάνεστε άνετα στην θέση του οδηγού. Αυτό συνήθως μπορεί να γίνει 3-4 εβδομάδες μετά την έξοδο σας από το νοσοκομείο. Συμβουλευτείτε τον θεράπων ιατρο σε κάθε περίπτωση. 

Επιστροφή στην εργασία: 

Αυτό εξαρτάται από υποκειμενικούς λόγους, την προεγχειρητική κατάσταση αλλά και τον τύπο εργασίας που κάνετε. Γενικά μπορείτε να επιστρέψετε σε εργασια γραφείου σε 2-4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο αλλά για πιο βαριές εργασίες κάθε περίπτωση εξατομικεύεται. 

Φυσιοθεραπεία: 

Το πρόγραμμα φυσιοθεραπεία σας θα καθοριστεί μετά από συνενοηση του θεράποντος ιατρου και του φυσιοθεραπευτή. Συνήθως συστήνεται η έναρξη της φυσικοθεραπείας 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση

Συστήνεται αντιβιοτική προφύλαξη για οποιαδήποτε οδοντιατρική επέμβαση μέχρι και 24 μήνες μετά την χειρουργική σας επέμβαση.